Με απόλυτη επιτυχία και συνολικά εξαιρετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η δεύτερη κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Ταξίδι Ενός Δέντρου» (“Journey of a Tree”) στο οποίο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου συμμετέχει ως εταίρος. Στο πρόγραμμα που ως κεντρικές θεματικές έχει την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών και συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχουν ακόμη σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ιταλία (η οποία έχει και την ευθύνη συντονισμού), την Ουγγαρία και την Τουρκία.
Εκπαιδευτικοί από τις τέσσερις χώρες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια, δράσεις και εργαστήρια σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, συμμετοχή σε δενδροφύτευση και καθαρισμό παραλιών, να παρατηρήσουν καλές περιβαλλοντικές πρακτικές και πώς έχουν εφαρμοστεί στην πράξη, να ξεναγηθούν στην πόλη και να δουν από κοντά αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές με ιδιαίτερη φυσική αξία.
Τα μέλη της ομάδας, επισκέφθηκαν τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ο Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκης τους ξεναγησε και στη συνέχεια τους απένειμε τα πιστοποιητικά συμμετοχής μαζί με συμβολικά δώρα.
Η ομάδα του “Journey of a Tree” αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το 68ο Νηπιαγωγείο (και τις νηπιαγωγούς Άννα Νινιράκη και Αντωνία Κωνιού), το ιδιωτικό νηπιαγωγείο “Ροδομηλιά” (και τις εκπαιδευτικούς Όλγα Ανδρεαδάκη και Ειρήνη Μαδαριωτάκη), το Νηπιαγωγείο Καρτερού (και τις νηπιαγωγούς Ελένη Πετούση και Βασιλική – Άννα Αλεξανδρίδη).
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τη Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη (υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων) για την περιήγηση στο ‘Σπίτι του Βοσκού’ και την παρουσίαση σχετικά με τα “Οικοσυστηματα του Ψηλορείτη” και την “Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Γεωπάρκου” αλλά και τον γλύπτη Γιώργο Κουτάντο που μας ξενάγησε στο Μουσείο Ξυλογλυπτικής Αξού, σε μια δράση σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση φυσικών υλικών.
Ακόμη, ευχαριστίες απευθύνονται προς τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κοκκίνη Χάνι, Κωνσταντίνο Παπαδάκη για την ξενάγηση στο νέο σχολείο και τα εργαστήρια ρομποτικής και νέων τεχνολογιών. Στο ΙΤΕ, ο καθηγητής Πληροφορικής Μιχαήλ Μανιαδάκης (Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής) μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ανακύκλωσης υλικών.
Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει στη Σύμβουλο Εκπαίδευσης 2ης Ενότητας Νηπιαγωγών Μαρία Περάκη – Μακρή που απηύθυνε χαιρετισμό αλλά και στον Σύμβουλο Εκπαίδευσης 7ης Ενότητας Ιωάννη Γαλανάκη, ο οποίος μαζί με την νηπιαγωγό Αντωνία Κωνιού μας παρουσίασε ένα εργαστήρι ρομποτικής με τίτλο “Η BeeBot και οι Τοιχογραφίες της Κνωσού”. Τέλος, η συγγραφέας και πρώην Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Νίκη Δεληκανάκη μοιράστηκε μαζί μας τις περιπέτειες των ηρώων της στο βιβλίο “Ανακύκλωση σ’ ένα Μακρινό Βυθό”.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στον πρόεδρο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, για τη διήμερη παραχώρηση της αίθουσας παρουσιάσεων.
Η επόμενη κινητικότητα του “Journey of a Tree” θα πραγματοποιηθεί στη συντονίστρια χώρα στα μέσα Ιανουαρίου, στη Νάπολη της Ιταλίας.